Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ “ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘40”



Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος
Π. Τσαλδάρη 123 & Καισαρείας - Νίκαια
1ος όροφ., είσοδος από Καισαρείας - τηλ. & fax : 210 4900509


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
“ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘40”

Πρόθεση των ταινιών είναι να αποκαλύψουν το ρόλο μιας κοινωνικής ομάδας «χωρίς φωνή» ο οποίος αγνοείται από την επίσημη γραπτή ιστορία.
Ο νεότερος κλάδος της «προφορικής ιστορίας» ερευνά τις ζωντανές μαρτυρίες των μη επωνύμων, μαζί και τις βιωματικές εμπειρίες τους για να φωτίσει πληρέστερα το παρελθόν, και τις δυναμικές της ιστορίας που δε μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν.
Στις ταινίες , ομάδα «χωρίς φωνή» είναι οι γυναίκες.


Σάββατο 9/5 στις 7.00μ.μ.

¨ Πουλιά στο βάλτο ¨ της Αλίντας Δημητρίου

Η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή και προσφορά των γυναικών στον απελευθερωτικό αγώνα1941-44, αλλά και στις διώξεις που υπέστησαν μετά την απελευθέρωση για τη συμμετοχή τους αυτή
Στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν.
Μέσα από τις μνήμες, τα βιώματα ή και τα ψυχολογικά τραύματά τους αποκαλύπτεται μια στάση ζωής για πράξεις που αναφέρονται μονάχα στους άνδρες, ( 2008 , διάρκεια 104΄ )

μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την παρουσία της σκηνοθέτιδας



Κυριακή 10/5 στις 7.00μ.μ.

¨ Η ζωή στους βράχους ¨ της Αλίντας Δημητρίου

Στην ταινία, 33 Γυναίκες καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τις διώξεις που υπέστησαν αυτές και οι οικογένειες τους, μετά την υπογραφή της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945, επειδή έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση.
Άλλες από αυτές τις Γυναίκες για να διασωθούν πήγαν στο Δημοκρατικό Στρατό, ενώ άλλες συνελήφθηκαν και είτε φυλακίστηκαν είτε τις έστειλαν εξορία. ( 2009 , διάρκεια 98΄ )


μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για τη σημερινή δράση των γυναικών στους κοινωνικούς αγώνες, με τη συμμετοχή της Ελένης Σωτηρίου, υποψήφιας ευρωβουλευτίνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου